Projekty

WARSZTAT TERAPII ZAJĘCIOWEJ

Jego prowadzenie stanowi główny cel działalności Stowarzyszenia. Placówka funkcjonuje z powodzeniem od września 1994r. Podstawowym założeniem i zadaniem warsztatu jest terapia zajęciowa, społeczna i zawodowa oraz rehabilitacja osób niepełnosprawnych. Warsztat prowadzi terapię  dla 30 osób, szczególnie z dysfunkcją ruchu z całego powiatu skarżyskiego. Zajęcia odbywają się w sześciu pracowniach: artystycznej, robótek ręcznych, plastycznej, komputerowej, majsterkowania i techniki  oraz gospodarstwa domowego i zaradności osobistej. Poza zajęciami w pracowniach podopieczni WTZ odbywają ćwiczenia w sali kinezyterapii. Stowarzyszenie zatrudnia w warsztacie młodych, dynamicznych, mających wysokie kwalifikacje zawodowe instruktorów terapii zajęciowej oraz fizykoterapeutkę. Podopieczni placówki mają również zapewnioną  stałą opiekę pielęgniarską.

Więcej o WTZ w zakładce: WARSZTAT.

ZBIERAMY NAKRĘTKI NA ZAKUP SPRZĘTU  REHABILITACYJNEGO

Od  lipca 2011 roku  Stowarzyszenie koordynuje prowadzoną przez WTZ akcję zbierania plastikowych nakrętek. Początkowo pomagaliśmy zbierać nakrętki na zakup wózka inwalidzkiego dla niepełnosprawnego Kuby, teraz prowadzimy te akcję w celu zebrania funduszy na zakup sprzętu rehabilitacyjnego. Stowarzyszenie utworzyło specjalne konto, na które wpływają środki z odzysku nakrętek. Zbiórka z ponad 50 punktów na terenie miasta Skarżyska, całego powiatu skarżyskiego oraz szydłowieckiego i koneckiego  pozwoliła na zgromadzenie do chwili obecnej (stan na listopad 2012r) ponad 8 ton tego niepozornego surowca. Wszystkie środki pozyskane ze zbiórki będą przeznaczone na uruchomienie wypożyczalni sprzętu rehabilitacyjnego.

WYPOŻYCZALNIA SPRZĘTU REHABILITACYJNEGO

Kolejny projekt, który ma służyć w zamyśle  nie tylko osobom niepełnosprawnym, ale wszystkim zmuszonym korzystać czasowo ze sprzętu rehabilitacyjnego, medycznego, lub ułatwiającego wykonywanie czynności życiowych.  Dla  potrzebujących przeznaczymy wózki inwalidzkie, łóżka rehabilitacyjne, chodziki, laski, podpórki Stowarzyszenie planuje uruchomić wypożyczalnię  ze środków pozyskiwanych z 1% podatku dochodowego, darowizn oraz dotacji zewnętrznych, jak również ze zbiórki plastikowych nakrętek.

Planowany termin uruchomienia wypożyczalni – 2014r.