Pracownia robótek ręcznych

W pracowni robótek ręcznych osoby niepełnosprawne zgłębiają i doskonalą tajniki rękodzieła.
Od kilku lat grupa młodzieży specjalizuje się w hafcie krzyżykowym, wykonując obrazy „igłą malowane” , obrusy, serwety, karty świąteczne.

Wiele osób poznało również techniki gobeliniarstwa, haftu płaskiego czy rechelie’u. Dzięki pracy w zespole istnieje możliwość kompleksowego ukończenia danego wytworu. Jedne osoby zajmują się haftowaniem obrazu, inne czyszczą i malują ramy, a kolejni dbają o ostateczną oprawę. Taka forma jest bardzo satysfakcjonująca, gdyż wszyscy czują się odpowiedzialni za powstające dzieło i mogą prześledzić kolejne etapy pracy nad nim.
Ponadto przygotowuje się tu stroiki okolicznościowe i ozdoby choinkowe.

W obrębie działań o charakterze pro zawodowym prowadzona jest nauka szycia zarówno ręcznego, jak i obsługi maszyn elektrycznych. Znajomość technik krawieckich zaowocowało zaopatrzeniem kuchni w fartuszki i rękawice ochronne, a w pozostałych pracowni w ozdobnie upięte firanki i zasłony.

Prace wykonane w tej pracowni znajdują duże uznanie i cieszą się popytem na organizowanych corocznie wystawach i kiermaszach.