Pracownia gospodarstwa domowego

Pracownia gospodarstwa domowego i zaradności osobistej rozpoczęła swoją działalność w 2002r. Jej głównym zadaniem jest maksymalne przygotowanie podopiecznych do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa domowego.

W ramach codziennych zajęć uczestnicy zdobywają umiejętności z zakresu posługiwania się urządzeniami AGD, przygotowaniem podstawowych posiłków, racjonalnego gospodarowania środkami finansowymi, dokonywanie zakupów zgodnych z potrzebami oraz dbania o estetykę otoczenia. Wszystkie zajęcia mają formę praktyczną. Codziennie w pracowni przygotowywane są dla wszystkich śniadania, a także słodkie desery. Zadaniem grupy pracującej pod kierunkiem instruktora jest przygotowanie miesięcznego jadłospisu zgodnego z posiadanymi środkami, dokonywanie zakupów oraz przygotowanie zaplanowanych posiłków. Na podkreślenie zastępuje fakt, iż wielu uczestników po raz pierwszy ma okazję samodzielnie pracować w kuchni i przygotowywać sobie posiłek. Kuchnia wyposażona jest w szereg nowoczesnych urządzeń AGD ułatwiających pracę i przybliżających osiągnięcia techniczne.

Ponadto w pracowni młodzież przygotowuje różnorodne przetwory warzywne i owocowe: dżemy, konfitury, przeciery, itp. Osoby, które nie biorą bezpośredniego udziału w pracach związanych z gotowaniem uczą się prania, prasowania, drobnych czynności porządkowych oraz pielęgnują kwiaty w ogrodzie. Zgodnie z zadaniami stawianymi przez Warsztatem zajęcia w kuchni stanowią również przygotowanie zawodowe do podjęcia pracy związanej z gastronomią.

Zapraszamy wszystkich do zapoznania się z treścią zakładki Różne – Polecamy. Będziemy tam zamieszczać ciekawe i sprawdzone podczas zajęć przepisy kulinarne.

Życzymy smacznego!