Podaruj 1% podatku - KRS: 0000016179

PeKaO S.A : 68 1240 1402 1111 0010 3608 8343

Aktualności

Zobacz więcej...

Wracamy do pracy 2017-08-21 | 12:17:55

Wracamy do pracy

Powróciliśmy już z 4 - tygodniowego odpoczynku. W tym roku pogoda wyjątkowo nam dopisała, co przełożyło się na piękną opaleniznę. N...

>> Czytaj dalej...

Wakacje  tuż tuż... 2017-06-29 | 09:02:09

Wakacje tuż tuż...





Lato zagościło już na dobre, odliczamy dni do wakacyjnego urlopu. Z chęcią przenieśliśmy zajęcia na warsztatowe podwórko.

>> Czytaj dalej...

Zapisz się do newsletter'a

Polecamy

Uczestnicy z pracowni gospodarstwa domowego i zaradności osobistej polecają:

Podczas naszych codziennych zajęć przygotowujemy śniadania dla wszystkich uczestników. Korzystamy zarówno ze sprawdzonych już przepisów jak i nowinek, których poszukujemy w czasopismach kulinarnych. Chcielibyśmy podzielić się z Wami ciekawymi i wypróbowanymi przez nas przepisami.

Życzymy smacznego.


Kotleciki ryżowo - marchewkowe

Składniki:

  • 100g ryżu
  • 2 duże marchewki
  • 2 surowe jaja
  • 2 ugotowane jaja
  • 2 cebule
  • szczypior, 1 łyżka masła, sól, pieprz

Etap przygotowania:
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, zaś cebulę kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na maśle do miękkości i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy warzywa lekko ostygną dodajemy do nich pokrojone w kostkę ugotowane jaja, ugotowany ryż i surowe jaja. Jeśli całość będzie za rzadka proponujemy dodać 2 łyżki bułki tartej. Na koniec dodać szczypior. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na oleju na złoty kolor.




Ciasto marchewkowe

 

 

 

Składniki:

 

  • 2 szklanki startej marchwi

 

  • 2 szklanki mąki

 

  • 1,5 szklanki cukru

 

  • 1 szklanka oliwy

 

  • 4 jajka

 

  • 1 łyżeczka sody

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • przyprawa do pierników lub cynamon,
  • aromat migdałowy (niekoniecznie)

 

Sposób przygotowania:

 

Utrzeć oliwę z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dosypać mąkę, proszek, sodę i przyprawę do pierników. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Na koniec dodać kilka kropel aromatu. Ciasto przełożyć do blaszki wysypanej bułką tartą i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 – 60 min.



Muffinki czekoladowe

Składniki na 20 porcji:

• 2 szklanki mąki

  • pół szklanki cukru
  • 3 niezbyt płaskie łyżeczki proszku do piecznia
  •  2 łyżki kakao
  • tabliczka czekolady(dowolnej) pokrojonej w kostkę(pół na pół cm)
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • aromat waniliowy (lub inny wedle upodobań)


Etapy przygotowania:
1. Włączyć piekarnik na 180 st.C z termoobiegiem lub 200 stC bez termo obiegu.
2. W misce wymieszać pierwsze 5 składników (suche), w drugiej wymieszać kolejne 4 (mokre). Nie trzeba nawet używać miksera. Mokre składniki mieszać trzepaczką a suche łyżką. Następnie połączyć mokre składniki z suchymi.
3. Do papierowych foremek nalewać masę do około 2/ 3 ich wysokości. 4. Piec około 20 minut (sprawdzić po 15 minutach wykałaczką – jeśli po wbiciu w ciacho pozostaje sucha to za minutę wyłączyć piekarnik). Następnie włożyć je na kratkę, aby wystygły. Można udekorować polewą (4 kostki czekolady roztopić z odrobiną mleka i margaryny).
5. Można zrobić wersję z białą czekoladą – wtedy należy dodatkowo dodać łyżkę maki zamiast kakao, aby zachować odpowiednią gęstość ciasta.



Piernik


Składniki:

  •   5 jajek
  • ½ słoika dżemu
  • 2 szklanki mleka
  •  2 szklanki cukru
  •  4 szklanki mąki
  •   1 szklanka oleju 
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka cynamonu lub ½ przyprawy do piernika
  •  2 łyżeczki sody
  •  2 łyżki kakao

    Przygotowanie: Ubijamy jajka cukrem, a następnie dodajemy wszystkie składniki. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni


    Skrzydełka na ryżu

    Składniki:

  •  1kg skrzydełek

  •  2 ząbki czosnku

  •  2 szklanki ryżu

  •  3 cebule

  • Przyprawy: Bazylia, Tymianek, Oregano, Estragon, Słodka papryka, Sól, Pieprz,

  •  2 łyżki oleju

  • Sos:

  • Ząbek czosnku

  •  6 szklanek wody,

  •  ½ łyżeczki pieprzu,

  •  2 łyżki Vegety,

  •  2 łyżeczki słodkiej papryki,

  •  1 kostka masła,

  •  2 łyżeczki cukru,

  •  6 łyżeczek keczupu

    Przygotowanie:
    1.Skrzydełka myjemy i osuszamy. Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miażdżymy w prasie), wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Skrzydełka smarujemy marynatą i zostawiamy w misce, przykrywamy folią. Odstawiamy na 2 godziny.
    2.Surowy ryż wysypujemy na blachę , na wierzch wkładamy pokrojone w plastry cebule, a następnie skrzydełka. 3.Przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, Vegetą, pieprzem, papryką, cukrem i keczupem, wlewamy wodę. 4.Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok.200oc) i pieczemy 1 godz. 20 minut.

 

 

Ciasto z chałwą


Krok 1: pieczemy biszkopt z 6 jaj, kiedy ciasto będzie już zimne należy je przekroić.

Krok 2:przygotowujemy masę budyniową.

Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy z cukrem,
  • ¾ l mleka,
  •  4 jaja,
  • 1,5 kostki masła.

W zimnym mleku rozprowadzamy budyń z 4 żółtkami. Gotujemy mieszając, odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło mikserem, dodajemy masę budyniową i ucieramy.

Krok 3: przygotowujemy:

  • 1 czekoladę gorzką,
  • 1 batonik chałwy waniliowej,
  • bezy waniliowe.

Dzielimy masę budyniową na 2 części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a do drugiej pokruszoną chałwę.

Jedną połówkę biszkopta smarujemy masą czekoladową, drugą masą z chałwą. Następnie przykrywamy bezami.


Wiewióreczka

 

Składniki:

• 6 dużych jabłek (antonówka)

• 2 szklanki cukru

• 3 jajka

• 3 szklanki mąki

• 1 szklanka grubo posiekanych orzechów

• 1 łyżka proszku do pieczenia

• 1 łyżka sody

• tłuszcz i bułka do formy.

 

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Włożyć do miski , zasypać cukrem, odstawić.

Gdy jabłka puszczą sok wbić jajka i wsypać mąkę z proszkiem i sodą, orzechy, następnie wymieszać .

Całość wyłożyć do natłuszczonej formy. Piec 40 minut w 190 stopniach.

 

 

Drożdżówka "cioci Zosi" 



Składniki:

  • 5 szklanek mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 szklanka oleju
  • szczypta soli

    KRUSZONKA:
  • 3 łyżki mąki
  •  2 łyżki cukru
  • 1 łyżki margaryny  


    Przygotowanie:

    Do miski włożyć rozdrobnione drożdże, na to wysypać cukry, jaja roztrzepane widelcem, szczyptę soli, mleko, olej i mąkę.

    Zostawić na 3 godziny. Następnie zmiksować, wyłożyć na foremkę, posypać kruszonką .

    Piec 45 minut w temperaturze 180C.





 

Sałatka krabowa

 

 

 

Składniki:

 

  • 2 op pałeczek krabowych

 

  • sól

 

  • 1 pęczek koperku

 

  • 150 g ryżu lub makaronu ryżowego

 

  • 1 ogórek (zetrzeć na tarce)

 

  • 1 ząbek czosnku

 

  • 1 puszka kukurydzy

 

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

 

  • 200 g majonezu,

 

  • pieprz,

 

  • szczypiorek

 

 

 

Wszystkie składniki wymieszać. Sałatka jest gotowa.

 

 


 

 

Akcje wspierają: