W teatrze
(2016-02-29 | 12:30:02)

Kilka dni temu  po raz kolejny odwiedziliśmy Teatr im. Stefana Żeromskiego w Kielcach. Tym razem wybraliśmy się na spektakl pt. „Pinokio”. Nie była to jednak tradycyjna opowieść o chłopcu z drewna. Przedstawienie było jedynie oparte o motywy ze znanej opowieści. Reżyser bardzo współcześnie potraktował całą historię i wplótł w nią wiele współczesnych problemów. Cała scenografia i stroje były zamknięte w ramach minimalizmu i prostoty.  Ważną role spełniał ekscentryczny  narrator. Ubrany w motocyklowy strój przemierzał scenę na srebrnej hulajnodze i komentował wszystkie wydarzenia. Spektakl niósł ze sobą wiele przesłań, o których w życiu codziennym bardzo często zapominamy.  Aktorzy przede wszystkim przypomnieli nam, jak ważna jest rodzina i szacunek do jej członków. Jak dowiodła historia bohatera na rodzinę właśnie możemy liczyć w każdej sytuacji nawet wtedy, kiedy czujemy, że zawiedliśmy jej zaufanie. Aktorzy również bardzo starali się nas uczulić na niebezpieczeństwa otaczającego świata. Przestrzegali przed nadmierną ufnością w stosunku do nieznanych nam osób. Spektakl pełen był również muzyki  i gry świateł.
   Zachęcamy wszystkich rodziców, aby wybrali się ze swoimi pociechami  na ten właśnie spektakl. Warto poświęcić weekendowe popołudnie, szczególnie, że kielecki teatr ma naprawdę niepowtarzalną atmosferę.