11.02 – ŚWIATOWY DZIEŃ CHORYCH
(2016-02-11 | 17:13:51)

11.02 – ŚWIATOWY DZIEŃ CHORYCH

Ten dzień jest szczególny, bo jakże świętować  chorobę, ból, cierpienie?.   Papież Jan Paweł II ustanawiając to święto wiedział doskonale z jakimi problemami borykają się ludzie chorzy, niepełnosprawni. Ich codzienność wypełniona zmartwieniami, troskami,  wręcz wieloma tragediami, a z drugiej strony my – „zdrowi”, radośni, nie odczuwający fizycznego ani psychicznego bólu, zamartwiający się zgoła innymi, czasami błahymi sprawami.

Jak mamy więc przeżyć ten dzień? To takie proste. Chorym, niepełnosprawnym  życzmy, aby w ich codziennym życiu zawsze znalazł się ktoś bliski, kto pomoże dźwigać ciężar cierpienia, kto pochyli się z troską nad ich chorobą,  obdarzy ich miłością i opieką, z szacunkiem i pokorą  będzie służył wszelką pomocą, nie tylko w dniu ich święta ale w tej ciężkiej, codziennej rzeczywistości.

Zastanówmy się, jak każdy z nas wypełnia przykazanie miłości bliźniego. Czy stać nas na empatię i bezinteresowną pomoc? W tym szczególnym dniu i czasie warto i trzeba otworzyć się na drugiego człowieka.

W imieniu Zarządu Stowarzyszenia Rodzin i Przyjaciół Osób Niepełnosprawnych w Skarżysku -Kamiennej  życzę wszystkim chorym, niepełnosprawnym, osobom znoszącym trud życia w podeszłym wieku, aby ich codzienność okupiona cierpieniem zawsze odnalazła drugiego człowieka, który pomoże przetrwać najgorsze chwile i swoją troską wniesie w ich życie chociaż odrobinę  radości i nadziei.

Danuta Janiec