Wyprawa do Zakopanego
(2015-09-22 | 10:30:22)

10 września wybraliśmy się w podróż do Zakopanego i była to nasza najdłuższa wspólna wycieczka. Wyruszyliśmy już o 6 rano i przed południem cieszyliśmy oczy pięknymi widokami. Nasz pobyt w Zakopanym rozpoczęliśmy od wjazdu kolejką na Gubałówkę. Na szczęście pogoda dopisała i mogliśmy podziwiać panoramę Tatr ze Śpiącym Rycerzem, krzyżem na Giewoncie i Kasprowym Wierchem. Na Gubałówce niektórzy z nas popróbowali słynnej góralskiej kwaśnicy oraz zrobili pierwsze zakupy. Tu również spotkaliśmy sympatycznego Harnasia, który zaprosił nas na wspólną sesję zdjęciową. Następnie zjechaliśmy na dół i wyruszyliśmy w kierunku Krupówek. Po drodze mijaliśmy liczne stragany z regionalnymi specjałami. Oczywiście nie mogło obejść się bez degustacji słynnych oscypków.
   Krupówki zaskoczyły nas swoją różnorodnością. Mijaliśmy zarówno sklepiki i restauracje z menu typowym dla tego regionu jak i znane w całym kraju sieciówki . Również na deptaku można było spotkać zarówno górali i dorożki jak i bajkowe postacie chętnie pozujące do zdjęć. W tym miejscu wywiązała się dyskusja na temat zmian jakie zaszły w najsłynniejszym miejscu w Zakopanym. Nie wszystkim nam podobało się to, że Krupówki zatracają swój pierwotny charakter, a stają się „kiczowatym bazarem”.
   W drogę powrotną wyruszyliśmy kiedy nad Zakopane nachodził zmrok. W autokarze dzieliliśmy się wrażeniami i oglądaliśmy zakupione pamiątki. Do Skarżyska wróciliśmy tuż przed północą, trochę
zmęczeni ale pod wielkim wrażeniem nowo poznanego miejsca.

Tradycyjnie już zapraszamy do naszej Galerii zdjęć.