Wypożyczalnia Sprzętu Rehabilitacyjnego działa już rok
(2015-04-02 | 09:43:05)

PIERWSZY ROK WYPOŻYCZALNI

Właśnie mija rok od chwili uruchomienia w Skarżysku-Kamiennej Wypożyczalni Sprzętu Rehabilitacyjnego. Placówkę prowadzi Stowarzyszenie Rodzin i Przyjaciół Osób Niepełnosprawnych. Sprzęt jest zgromadzony w magazynie przy ul. Aptecznej 7 i wypożyczany po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym.

Po roku funkcjonowania Wypożyczalni możemy śmiało powiedzieć, że był to bardzo potrzebny projekt. Zgromadzony sprzęt służy osobom chorym, niepełnosprawnym, w podeszłym wieku oraz po urazach. Dotychczas podpisane zostało 93 umowy na wypożyczenie 127 sztuk sprzętu. Najczęściej potrzebne są kule, balkoniki, wózki z toaletą oraz inwalidzkie. Wypożyczalnia dysponuje również podnośnikami  elektrycznymi do wanny, pionizatorami, stolikami przyłóżkowymi oraz chodzikami.

Koszt wypożyczenia sprzętu jest symboliczny: 5 lub 10 zł miesięcznie. Opłaty przeznaczamy  na czynsz, konserwację sprzętu, naprawy.

Dzięki prowadzonej nieustannie zbiórce plastikowych nakrętek Stowarzyszenie może doposażać Wypożyczalnię. W roku ubiegłym zakupiliśmy 5 nowych wózków inwalidzkich oraz 5 par kul. Wsłuchujemy się w potrzeby mieszkańców i planujemy dalsze zakupy. Nasz niemiecki przyjaciel pan Walter Matt  jest gotów do dalszej pomocy w przekazywaniu sprzętu.

Dziękujemy przyjaciołom i sponsorom naszego Stowarzyszenia za nieustanną życzliwość, pomoc rzeczową i finansową. Ogromnym wsparciem dla naszych działań są środki przekazywane z 1% podatku dochodowego. Pozwoliły one pokryć koszty niezbędne do uruchomienia Wypożyczalni. Nieustannie też wspierają terapię i rehabilitację w Warsztacie Terapii Zajęciowej, prowadzonym przez nasze Stowarzyszenie dla osób niepełnosprawnych.

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy życzymy wszystkim mieszkańcom wiele radości,
             a przede wszystkim dobrego zdrowia.

Zapraszamy na naszą stronę internetową: www.stowarzyszenie-wtz.pl

Dołączcie Państwo do  grona  naszych  przyjaciół

Zarząd Stowarzyszenia