Kalendarium - 2014
(2015-02-20 | 10:17:59)

Rok 2014 był dla Warsztatu czasem jubileuszu, na wrzesień przypadała bowiem 20 rocznica utworzenia placówki.
Tradycyjnie rok rozpoczęliśmy od udziału w aukcji WOŚP – podarowaliśmy na licytację wykonane przez nas prace oraz wylicytowaliśmy gadżety orkiestrowe.
W marcu bez żalu pożegnaliśmy zimę, a z radością powitaliśmy wiosnę. Zgodnie z ludową tradycją do czarów wykorzystaliśmy własnoręcznie zrobioną Marzannę.
W kwietniu do naszego miasta zawitało mobilne oceanarium, dzięki, któremu mogliśmy zobaczyć najgroźniejsze morskie drapieżniki – rekiny.
W maju grupa naszych uczestników prezentowała swoje talenty wokalno – taneczne na Festiwalu Integracyjnym „Muzyką Do Nieba”, który organizowany był po raz kolejny na błoniach Sanktuarium MB Ostrobramskiej. Sponsorem nagród była firma Wtórpol, która obdarowała uczestników słodyczami, a instytucje czekami. Nasz czek zamieniliśmy na nowy sprzęt komputerowy, który posłuży wszystkim w pracowni komputerowej.
W maju pojechaliśmy do Teatru Powszechnego w Radomiu na spektakl „Tajemniczy ogród”. Następnie poszliśmy do pobliskiej Galerii „Słoneczna”, gdzie zjedliśmy obiad i zrobiliśmy zakupy.
W czerwcu grupa uczestników wzięła udział w VIII Integracyjnym Rajdzie Rowerowym, który zorganizowany był przez Zespół Placówek Edukacyjno – Wychowawczych. W tym roku trasa rajdu wiodła przez Suchedniów, gdzie na stadionie „ORLICZ” mogliśmy sprawdzić swoje umiejętności w strzelaniu z łuku. Także w czerwcu nasza drużyna wzięła udział w Spartakiadzie Osób Niepełnosprawnych w Kałkowie – Godowie. Jedna z uczestniczek zdobyła brązowy medal w kategorii biegu na wózkach. W tym samym miesiącu zagrał dla nas zespół Partyzant. Kameralny koncert odbył się dzięki panu Sławkowi Kowalikowi ze Stowarzyszenia „Civitas Christiana”.
We wrześniu natomiast tradycyjnie już świętowaliśmy Dzień Chłopaka. W tym dniu zaprosiłyśmy naszych chłopców do pizzerii „Gruby Benek”. Dodatkowo obdarowałyśmy naszych panów słodyczami.
W październiku uczestniczyliśmy w X Pielgrzymce Osób Niepełnosprawnych do Sanktuarium Matki Bożej Ostrobramskiej w Skarżysku – Kamiennej. W tym miejscu corocznie spotykamy się z innymi osobami niepełnosprawnymi i ich rodzinami z całego powiatu.
W grudniu spotkała nas miła niespodzianka. Odwiedził nas wyjątkowy gość - sam Święty Mikołaj, który obdarował wszystkich słodkimi prezentami. Rok zakończyliśmy tradycyjnie wspólną warsztatową Wigilią. Upłynęła nam ona w bardzo ciepłej, miłej i rodzinnej atmosferze.
Szczegółowe relacje z każdej imprezy znajdziecie Państwo w zakładce „Aktualności”.