Mały Jubileusz
(2017-04-14 | 10:43:42)

Trzy  lata temu  Stowarzyszenie Rodzin  i Przyjaciół  Osób  Niepełnosprawnych   uruchomiło
w Skarżysku Wypożyczalnię Sprzętu Rehabilitacyjnego. Wiedzieliśmy wówczas, jak bardzo jest to oczekiwana i potrzebna placówka, ale nie przypuszczaliśmy – jak  bardzo. W ciągu  tych trzech lat  300 osób skorzystało z 356 różnych sprzętów i urządzeń. Najczęściej wypożyczane były  wózki inwalidzkie, balkoniki, chodziki i kule. Aby sprostać potrzebom nieustannie doposażamy placówkę w nowy, różnorodny sprzęt. I tak, od roku 2014 do chwili obecnej dokupiliśmy: 19 wózków inwalidzkich, 14 kul łokciowych, 10 balkoników, 3 trójnogi, 4 kule pachowe, 1 czwórnóg, 1 podpórkę rehabilitacyjną - na ogólną kwotę 12.356 zł.

Cieszymy się bardzo, że możemy swoim działaniem wspierać osoby chore, niepełnosprawne,
w podeszłym wieku, czy po urazach.  Działalność Wypożyczalni nie byłaby jednak tak owocna, gdyby nie sponsorzy i przyjaciele, którzy doceniając naszą pracę przekazują na rzecz Stowarzyszenia  1% swojego  podatku dochodowego.  Wielkie znaczenie ma dla nas również nieustannie prowadzona zbiórka plastikowych nakrętek, dostarczająca funduszy na zakup sprzętu.

Dziś, przy okazji naszego małego jubileuszu pragniemy gorąco podziękować wszystkim darczyńcom. Dziękujemy za wsparcie finansowe, za kibicowanie naszym poczynaniom, za okazywane zrozumienie i serce dla tych najbardziej potrzebujących pomocy.

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy, w imieniu członków  Stowarzyszenia  życzę wszystkim  naszym  przyjaciołom, aby ten  wyjątkowy czas  był pełen  wiary, nadziei i miłości,
a spotkania w gronie najbliższych upływały w miłym wiosennym nastroju.

Danuta Janiec